top of page

ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ СПЕЦРАД

"...в Україні поширення плагіату в дисертаціях давно має характер епідемії. Здобувши наукові ступені й вчені звання викраденням чужої інтелектуальної власності та шляхом шахрайства, плагіатори знищують науку і освіту в Україні, унеможливлюють проведення освітніх реформ та реформ в системі наукових досліджень, розтлівають душі української молоді, позбавляючи її майбутнього, сприяють процвітання корупції та хабарництва..Спеціалізовані вчені ради, де облаштувалися псевдонауковці, поставили на потік торгівлю дисертаціями для чиновників та високопосадовців. У результаті наукові ступені та вчені звання в Україні масово скуповують всі, у кого є гроші і влада" зазначаєься у електронній петиції Віктора Корнієнка, редактора "Правкому", - "Боротьба з плагіатом та псевдонауковцями". До кримінальної відповідальності слід притягати опонентів та керівників спецрад, завдяки яким плагіатори стають "докторами". «Ст. 367 - Службова недбалість. 1. Службова недбалість, тобто невиконання або неналежне виконання службовою особою своїх службових обов'язків через несумлінне ставлення до них, що заподіяло істотну шкоду охоронюваним законом правам та інтересам окремих громадян, або державним чи громадським інтересам, або інтересам окремих юридичних осіб,карається штрафом від п'ятдесяти до ста п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до трьох років, із позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років».


Іван Іванович Назаренко голова спеціалізованої вченої ради Д 26.056.08 Київського національного університету будівництва і архітектури (КНУБА) та завідувач кафедрою машин і обладнання технологічних процесів http://www.knuba.edu.ua/ukr/?page_id=419 , на якій також працював в той час його протеже та дисертант М.П.Кузьмінець, двічі проявив службову недбалість. Перший раз у 2013 році коли допустив до захисту дисертацію, в якій був присутній плагіат та не було НОВИХ наукових результатів і другий раз, коли не перевірив належним чином мої письмові зауваження та доводи по виявленому плагіату. Псевдонаукові результати в дисертації можна наочно продемонструвати на такому прикладі: якщо в трубі є тиск 10 атмосфер - в її стінці виникнуть розтягуючи напруження, а якщо цю трубу занурити у воду на глибину 100 метрів (ті ж 10 атмосфери) - стискаючі напруження компенсують перші і труба буде в рівновазі (нульові напруження). За логікою "доктора" напруження мають ЗРОСТИ !!! Ось у чому полягає ЙОГО ЖАХЛИВА ПОМИЛКА.


Згідно з п.7 "ПОРЯДКА присудження наукових ступенів" КМУ №567 від 24 липня 2013 р. «Спеціалізована вчена рада несе відповідальність за обґрунтованість прийнятих нею рішень і забезпечує високий рівень вимогливості під час розгляду дисертацій та проведення їх захисту. У разі порушення спеціалізованою вченою радою вимог нормативно-правових актів з питань присудження наукових ступенів доктора або кандидата наук МОН вживає відповідних заходів аж до скасування рішення ради.

Персональну відповідальність за дотримання спеціалізованими вченими радами вимог нормативно-правових актів з питань атестації наукових кадрів вищої кваліфікації, науковий рівень захищених у радах дисертацій несуть керівники рад».


Згідно з "ПОРЯДКОМ присудження наукових ступенів" КМУ №567 від 24 липня 2013 р. дисертація вимогам не відповідає:

- п.10 "Інформація про отримані результати у кандидатській дисертації здобувача наукового ступеня доктора наук може бути наведена лише в оглядовій частині докторської дисертації" – М.П.Кузьмінець використав результати кандидатської дисертації в основній частині докторської.

- п.14 "Якщо у дисертації використано ідеї або розробки, що належать співавторам, разом з якими опубліковано наукові праці, здобувач повинен відзначити цей факт у дисертації та в авторефераті з обов’язковим зазначенням конкретного особистого внеску в такі праці або розробки.

У разі виявлення текстових запозичень, використання ідей, наукових результатів і матеріалів інших авторів без посилання на джерело дисертація знімається з розгляду незалежно від стадії проходження без права її повторного захисту.

Виявлення в дисертації, авторові якої вже видано диплом доктора чи кандидата наук, текстових запозичень без посилання на джерело, є підставою для прийняття рішення про позбавлення його наукового ступеня." - дисертація М.П.Кузьмінця це ВІДВЕРТИЙ ПЛАГІАТ (запозичив наукову ідею і результат).


Також відповідальність мали би понести наступні особи, через недбалість яких став можливим захист дисертації з грубими помилками.


В.Й.СІВКО - професор кафедри "Машин і обладнання технологічних процесів" і член спецради (науковий консультант плагіатора НТУ) та ще три опонента: КИРИЧЕНКО Ігор Георгійович ( Харківський національний автомобільно-дорожній університет, професор кафедри будівельних і дорожніх машин; доктор технічних наук, професор), КРАВЕЦЬ Святослав Володимирович (Національний університет водного господарства та природокористування, завідувач кафедри) та ПЕНЧУК Валентин Олексійович (Донбаська національна академія будівництва і архітектури, професор кафедри технічної експлуатації і сервісу автомобілів, технологічних машин і обладнання , доктор технічних наук, професор). Також вагому роль зіграв тодішній завідувач кафедри дорожніх машин НТУ М.О.БІЛЯКОВИЧ, який точно знав про ПЛАГІАТ але покривав і просував свого протеже Миколу Петровича Кузьмінця, який також працював і на цій кафедрі.


Мої зауваження спецрадою не спростовано, проте все одно залишаються два беззаперечні пункти ПОЛОЖЕННЯ, які були порушені і ПРОІГНОРОВАНІ спецрадою, і це є підставою для позбавлення наукового ступеня доктора технічних наук М.П.Кузьмінця.








bottom of page